Zó behandel je een schaafwond correct

Je bent gezellig met je kind een dagje op pad en jullie zijn beland bij een speeltuin. Je gaat even rustig zitten en opeens zie je het gebeuren: je kind valt en schuurt tegen de grond aan. Au, dat doet pijn; een schaafwond op de knie. Maar wees gerust, want deze zijn over het algemeen goed zelf te behandelen. Hoe je dat doet, hebben we in onderstaande blog stap voor stap voor je uitgelegd.

Stap 1: Blijf rustig

Het is natuurlijk super vervelend als je kind pijn heeft, maar het is erg belangrijk dat jij rustig blijft en tegen hem of haar zegt dat het allemaal wel mee valt. Vallen en opstaan hoort er nou eenmaal bij. Bekijk de wond en als het niet een erge wond is, neem je je kind mee naar een bankje om even rustig te zitten.

Stap 2: Bekijk de wond

Ook al is het overduidelijk een schaafwond, je kunt er een herkennen aan de pijn, de oppervlakkigheid en doordat de bovenste laag van de huid beschadigd is. Is dit allemaal het geval? Dan is het zeker een schaafwond en kun je beginnen met het behandelen er van.

Stap 3: Maak de wond schoon

Misschien wel het belangrijkste is dat de wond goed wordt schoongemaakt, zodat er geen bacteriën en andere viezigheid achterblijven waardoor het kan gaan ontsteken. Maak de wond schoon met lauw stromend water, uit de kraan of gewoon drinkbaar water. Zorg dat er bijvoorbeeld stukjes glas of ander vuil uit worden gehaald door het water; mocht dat niet het geval zijn dan kun je het altijd nog voorzichtig met een klein pincet proberen. Heb je geen water bij de hand, maar bijvoorbeeld wel ontsmettingsmiddel? Gebruik daar dan een beetje van.

Stap 4: Droog de wond

Is het een grotere wond? Dan kun je de omgeving met een handdoek zachtjes en rustig drogen. Als het een kleinere wond is, kun je het gewoon overlaten aan de open lucht.

Stap 5: Wel of geen pleisters?

Op een klein wondje hoeft geen pleister. Echter, is het een grotere wond, dan zijn pleisters wel handig. Hiermee voorkom je dat er extra vuil inkomt en de wond kan gaan ontsteken. Zorg er wel voor dat het niet klevend is, zodat je de huid niet stuk trekt. Kleinere wonden genezen beter aan de open lucht.

Benieuwd naar welke pleister het beste werkt in welke situatie? Kijk dan op ksmg.nl.

Geef een reactie