Wat is een AED?

De afkorting AED staat voor Automatische Externe Defibrillator en wordt gebruikt wanneer slachtoffers een hartaanval krijgen. Dit apparaat geeft een elektrische schok die ervoor kan zorgen dat het hartritme weer op gang komt. Samen met het uitvoeren van reanimatie kan dit de overlevingskans van slachtoffers aanzienlijk verhogen.

Wat is defibrilleren?

Maar wat is defibrilleren? Defibrilleren is eigenlijk het resetten van het hart. Tijdens een hartstilstand lukt het hart niet meer op een normale manier te kloppen en dit ritme kan worden teruggevonden door middel van het toedienen van een duidelijke schok.

Een race tegen de klok

Na een hartstilstand zijn vaak de eerste 6 minuten cruciaal om iemands leven te redden. Het is hier dus eigenlijk een race tegen de klok. Dit betekent dat degene die als eerste ter plaatse is het verschil kan maken. Omdat ambulancepersoneel vaak niet binnen 6 minuten ter plaatse kan zijn is de AED op de markt gekomen.

AED als oplossing

Je zou een AED namelijk kunnen zien als een gebruiksvriendelijk reanimatie-apparaat. Het is voor omstanders namelijk makkelijk dit apparaat te gebruiken, zonder diepgaande kennis nodig te hebben die het ambulancepersoneel wel bezit. 

Steeds vaker aanwezig

Omdat een AED dus levens kan redden, zien we dat ze op steeds meer plekken beschikbaar zijn. Bijvoorbeeld veel meer supermarkten en horecagelegenheden hebben een AED hangen en omdat hij draagbaar is kan hij makkelijk mee worden genomen.

AED kopen?

Als je een AED wilt kopen is het belangrijk om te weten dat je deze wel dient te onderhouden. Zo hebben de elektroden een houdbaarheid van ongeveer 2,5 jaar en gaan de batterijen ongeveer 5 jaar mee. Dit moet dus goed in de gaten worden gehouden, want bij een noodsituatie is dit natuurlijk kritiek.