Waarom krijgen mensen rimpels?

Het krijgen van rimpels is een fenomeen waar wij als mens volledig gewend aan zijn geraakt. Hiermee wordt niet bedoeld dat het proces gewenst is, want dit is het zeker niet. Er wordt zodoende constant gezocht naar manieren om onze huid zo mooi en jong mogelijk te laten ogen. Maar hoe komt het eigenlijk dat mensen rimpels krijgen? In deze blog wordt uitgelegd waarom mensen rimpels krijgen en hoe je dit proces kan vertragen.

De oorzaak

Dat we rimpels krijgen en liefst zouden willen dat ze compleet weg zouden blijven is een feit, maar helaas zal toch iedereen rimpels krijgen. Dit komt doordat de elastine in je huis afneemt naarmate je ouder wordt. Je lichaam gaat dit namelijk minder aanmaken. Elastine is een stof, die zoals de naam waarschijnlijk al verklapt, ervoor zorgt dat de huis rekbaar is. Daarnaast is er nog een andere stof die minder wordt aangemaakt naarmate je ouder wordt. Dit is collageen. Collageen zorgt ervoor dat de cellen die je weefsel vormen aan elkaar blijven. Doordat beide stoffen minder aangemaakt worden naarmate je ouder wordt, wordt de huid langzaam dunner er lossen. Zodoende ontstaan er plooien waar de huid gaat hangen en dit zijn de bekende rimpels.

Maar niet alleen collageen en elastine zorgen ervoor dat je rimpels krijgt. Naarmate je ouder wordt gaat je huid ook minder olie produceren. Dit komt doordat de kliertjes die in de poriën zitten, minder goed gaat werken. Daarnaast daalt de deling van de cellen, dit zorgt er mede voor dat de huis dunner wordt. Ook de eigenschap dat de huis water kan vasthouden neemt af gedurende de leeftijd.

Externe factoren

Naast de factoren die in elk menselijk lichaam ervoor zorgen dat er rimpels gaan ontstaan, zijn er ook externe factoren die effect hebben om de mate waarin een huid rimpels gaat krijgen. Een van die factoren is zonlicht. Zoals je vaak op zonnebrillen ziet, staat er een bepaalde UV-bescherming op. Dit is nodig doordat zonlicht UV-straling bevat. En niet alleen de ogen hebben hier last van, maar ook de huid. UV-straling zorgt er namelijk voor dat elastine en collageen in snellere mate worden afgebroken. Zodoende is het belangrijk om je goed in te smeren als je in direct zonlicht gaat zijn. Ook roken en voeding met veel suikers kan ervoor zorgen dat er sneller rimpels in de huis ontstaan. Bescherm dus goed uw huid en gebruik daarbij bijvoorbeeld de producten van Zo Skin Health.

Geef een reactie