corona

Waarom er Corona Sneltesten zijn

Op testlocaties van de GGD wordt doorgaans de PCR-test gebruikt. Bij deze test wordt met een wattenstaafje wat slijm uit mond en keel gehaald. Dit wattenstaafje wordt vervolgens in het laboratorium onderzocht. Door de bijzonder betrouwbare PCR-test kunnen ook kleine hoeveelheden virus in het lichaam worden aangetoond. Nadeel van deze test is dat de verwerking en analyse tijd kost. Er moet doorgaans enkele dagen gewacht worden op de uitslag. Daarom zijn er Corona Sneltesten ontwikkeld. Bij die testen is de tijd tussen de verwerking en de uitslag veel korter.

Soorten Corona Sneltesten

Wat zijn de verschillende soorten sneltesten en hoe werken ze?

●     Door een moleculaire sneltest wordt, net als bij een PCR-test, het moleculaire materiaal van het virus gedetecteerd. De LAMP-test van TNO is een moleculaire sneltest. Het is een test met minder tussenstappen dan de PCR-test. Bovendien kan het afgenomen slijm op de testlocatie worden geanalyseerd. De uitslag van deze betrouwbare test is doorgaans binnen drie uur bekend.

●     Er zijn sneltesten die reageren op bepaalde eiwitten (antigenen) van het coronavirus. Deze testen worden daarom antigeen-sneltesten genoemd. Er zijn door het RIVM gevalideerde sneltesten. Deze sneltesten worden aangeboden door commerciële partijen. Er moet dus voor worden betaald Binnenkort worden door de RIVM gevalideerde sneltesten ook gebruikt in sommige GGD testlocaties. Daar worden ze gratis aangeboden.

●     Innovatieve sneltesten gebruiken nieuwe manieren om het virus aan te tonen. Zo is er een blaasapparaat dat de lucht die mensen uitademen analyseert. Binnen enkele seconden ‘ruikt’ dit apparaat of iemand besmet is met het coronavirus. Er zijn een aantal mensen waarvan het apparaat niet zeker weet of ze besmet zijn met het coronavirus. Die mensen moeten zich alsnog laten testen. Door dit apparaat in een teststraat te gebruiken hoeven er dus minder mensen te worden getest. Zo kan de druk op de teststraat dus aanzienlijk worden verminderd.

Sneltesten die door het RIVM zijn gevalideerd

Samen met de GGD wordt door het RIVM onderzoek gedaan naar de betrouwbaarheid van sneltesten. Overweeg je om een sneltest te laten doen door een commercieel bedrijf. Dan moet je natuurlijk wel weten of er een door het RIVM gevalideerde sneltest wordt gebruikt. Dit is een sneltest waarvan door het RIVM is vastgesteld dat de betrouwbaarheid bij een positief testresultaat voldoende is.

●     Panbio COVID-19 Ag rapid test van Abbott

●     COVID-19 antigeen test van Healgen

●     SARS-CoV-2 Rapid Antigen Test van Roche

●     Sofia SARS Antigen FIA van Quidel

●     Standard F-Covid-19 Ag FIA van SD biosensor

Geef een reactie