4 symptomen van schoolstress

Vier symptomen van schoolstress

Schoolstress kan je in verschillende situaties en op verschillende leeftijden tijdens je schoolgaande jaren ervaren. Bij sommigen is het overgaan naar een volgende klas of het ontvangen van het rapport al erg spannend, maar je kan ook stress ervaren tijdens voor de hand liggende momenten, zoals een toetsperiode of het kiezen van een vervolgopleiding.

Schoolstress als je kind nog klein is
Je kind kan het al vervelend vinden om door een van zijn of haar ouders op het schoolplein achter gelaten te worden voor een hele dag school. Sociale vaardigheden worden sterk op de proef gesteld en als je kind graag wil voldoen aan de verwachtingen, dan kan hier al een verkeerde start gemaakt worden. Je kind kan dan bij elke volgende fase weer last krijgen van stressverschijnselen, zoals huilen, bedplassen of zich helemaal terugtrekken. 4 symptomen van schoolstress

Stressklachten op de basisschool
Schoolstress kan zeker de kop op steken, wanneer de periode van de Cito-toets eraan komt. Je kind voelt dat er veel verwacht wordt, soms wordt het zelfs gestimuleerd om extra zijn best te doen door ouders of leraren. Dan kan een black-out tijdens de toets voorkomen, of je kind voelt zich in deze periode ineens ziek. Het heeft buikpijn of hoofdpijn en wil dan niet naar school. Er ligt te veel druk op het moment en de prestatie. En je kind kan hiermee moeilijk overweg.

Ervaringen op de middelbare school
Zelfs als je kind – toen het nog klein was of op de basisschool zat – geen last heeft gehad van stress, kan het in een volgende fase toch ineens de kop opsteken. Om je goed te kunnen ontwikkelen, heb je namelijk een stabiele basis nodig. Dit is niet alleen een prettige thuisomgeving, maar ook een schoolomgeving en klasgenoten die je het gevoel geven dat je er mag zijn en fouten mag maken om te leren. Wanneer er iets in deze vertrouwensbasis ontbreekt, kunnen schoolprestaties ineens veranderen of zie je een sterke verandering in het gedrag van je kind. De schoolprestaties staan zwart of wit en zijn snel te herkennen. Maar het kunnen ook kleine veranderingen in het gedrag zijn, zoals nagelbijten of minder gaan eten.

Stress tijdens de vervolgopleiding
Je kind wordt volwassen en kiest een vervolgopleiding na de middelbare school.  Stress kan in deze fase ook zorgen voor extreem uitstelgedrag of het gebruik van middelen om de stress te verlichten, zoals alcohol of drugs. De onderliggende oorzaak achterhalen is belangrijk, want uitstelgedrag kan bijvoorbeeld ook een symptoom zijn, wanneer je kind nooit goed heeft leren plannen. Communiceren is essentieel. 4 symptomen van schoolstress