corona

Test jezelf op corona!

Wanneer je jezelf wilt testen op corona kun je dit eenvoudig doen via coronatestnederland. Het is voor bedrijven en particulieren. Je kunt dan naar een testlocatie toe gaan waarbij je na 15 minuten een testuitslag ontvangt op één van de testlocaties. Ook is het mogelijk dat je de test laat uitvoeren bij je bedrijf door een hiervoor gekwalificeerde zorgprofessional. Dat is mogelijk vanaf 25 sneltesten. Als je aanhoudende klachten hebt zoals koorts, droge hoest en vermoeidheid is het raadzaam zo’n test te laten uitvoeren. Maar ook minder voorkomende klachten zoals hoofdpijn, keelpijn en pijn in het lichaam kunnen reden zijn tot testen. 

Enkel goedgekeurde testen

Op coronatestnederland.nl zul je kunnen lezen dat er enkel gebruik gemaakt wordt van goedgekeurde testen met een CE-certificering. Daardoor weet je, dat de testen voldoen aan wettelijke eisen op het gebied van veiligheid, gezondheid en milieu. De testen die gedaan worden zijn sneltesten ook wel antigeentesten genaamd. Je hebt dan meteen een snelle uitslag waardoor je weet of je negatief of positief bent. Een positieve testuitslag houdt in dat je het coronavirus bij je draagt, en vanzelfsprekend betekent de negatieve testuitslag dat je het virus niet draagt. Bij een positieve coronatestuitslag geldt: binnen blijven! Het advies is dat je weer uit isolatie mag als je 24 uur geen klachten meer hebt die passen bij COVID-19 en het minimaal 7 dagen is na het begin van je klachten.

Neus- en keelswab

Op coronatestnederland.nl kun je zien dat je meerdere soorten sneltesten kunt krijgen: de nasofaryngeale swab (van Abbott), maar ook de keelswab. De nasofaryngeale swab, ook wel neusswabtest genoemd, houdt in dat er wat weefsel weggeschraapt wordt, waarbij met een dun wattenstaafje diep in de neus gegaan wordt. Je hebt soms ook dat deze methode wordt gecombineerd met de keelswab. Er worden op die manier viruseiwitten gemeten en dan kom je er achter of je corona hebt of niet. Als je de betrouwbaarheid exact wilt weten: de test heeft een specificiteit van 99,4% en een sensitiviteit van 93,3%. 

Bloedtest

Een andere methode is de bloedtest waarbij de zorgprofessional kijkt, welke antigenen zich in het bloed bevinden. Op wegwerpcassettes worden de sneltesten uitgevoerd. Het wattenstaafje met uitstrijkje wordt geplaatst in een vloeistof, deze vloeistof wordt daarna gedruppeld op het teststrookje in de cassette. Na zo’n 15 minuten kun je een positieve of negatieve reactie aflezen. 

Meldplicht GGD

Indien je een positieve uitslag hebt bij de corona-uitslag hebt dien je dit te melden bij de GGD. Soms moet je dan weer opnieuw getest worden. Je kunt er verzekerd van zijn dat de uitslag van de corona test niet door de zorgprofessionals van coronatestnederland.nl gemeld wordt bij je naasten, werkgever en/of huisarts. Dat dien je zelf te doen. Het kan zijn dat je je niet wilt laten testen vanwege de meldplicht aan de GGD. In dat geval kun je kiezen voor een bloedpriktest van Lepu Medical. Je krijgt dan een klein prikje in je vinger. Al deze testen zijn er voor bedoeld dat je in een vroeg stadium weet of je corona hebt, of hebt gehad. Ook de zorgprofessionals van coronatestnederland.nl vinden het van belang om er samen voor te zorgen dat het virus zo snel mogelijk ingedamd wordt! 

Geef een reactie