HIV test

SOA test Amsterdam

Een SOA, wat staat voor seksueel overdraagbare aandoening, is nooit fijn om te hebben. Zodra je de symptomen herkent, is het derhalve aan te raden om direct een SOA test uit te laten voeren. Maar welke soorten SOA testen zijn er en hoe gaat een dergelijke test nu precies in zijn werking? In dit artikel zullen we kort stilstaan bij de algemeenheid van een SOA test.

Welke SOA testen zijn er allemaal?

Er zijn diverse seksuele overdraagbare aandoeningen waarbij elke SOA weer andere klachten kan oproepen. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan Chlamydia, Hiv, Syfilis en Herpes. Chlamydia is echter de meest voorkomende SOA. Het nadeel van deze SOA is dat je niet direct symptomen herkent, waardoor het mogelijk is dat je lang met deze seksuele overdraagbare aandoening rondloopt. Mocht je te laat zijn met het constateren van deze overdraagbare aandoening, dan kan het ernstige consequenties hebben. Het is derhalve aan te raden om periodiek SOA testen uit te laten voeren. 

Hoe werkt een dergelijke test?

Het is altijd aan te raden om bij een SOA test Amsterdam van tevoren een afspraak te maken. Tijdens de eerste afspraak wordt er door een specialist geluisterd naar jouw situatie. Op basis van je klachten in combinatie met het verhaal wordt er gekeken naar welke SOA test het meest relevant is. 

Bij mannen wordt er in de meeste gevallen een urinetest gedaan. Bij vrouwen wordt er gebruik gemaakt van een wattenstaafje. Dit kan van tevoren zelf gedaan worden, maar het is ook mogelijk om hulp in te schakelen van een specialist die terplekke aanwezig is. Vervolgens worden de samples opgestuurd naar een laboratorium om getest te worden. Er zijn echter ook een aantal testen die op bloedbasis worden uitgevoerd. Het is derhalve altijd goed om duidelijk jouw verhaal te vertellen aan de specialist zodat je zeker weet dat de juiste test zal worden gedaan.

Welke kosten gaan gepaard bij het testen?

Er zijn diverse aanbieders op het internet die het mogelijk maken om een test uit te laten voeren. De kosten zijn echter afhankelijk van het type onderzoek en met welke urgentie dit gepaard gaat. Het is in veel praktijken namelijk mogelijk om met spoed een onderzoek uit te laten voeren. Daarnaast is het ook afhankelijk van welke SOA jij precies denkt te hebben. Kortom, denk jij dat jij een seksueel overdraagbare aandoening hebt? Neem dan direct contact op met een specialist op het gebied van SOA testen.