gezondheid

Luchtkwaliteit van invloed op gezondheid

Smog. Luchtvervuiling. Fijnstof. We weten allemaal dat een slechte luchtkwaliteit zijn weerslag heeft op de gezondheid van de bevolking. Dit geldt niet alleen in de open lucht, maar ook binnenshuis. Een goede ventilatie is dan ook van essentieel belang. Maar wat zijn de gevolgen van een slechte luchtkwaliteit eigenlijk? De partners van Spirototaal sommen het in deze blog voor je op.

Allergieën

Ha… ha… hatsjoe! Iedereen heeft wel eens last van een niesbui. In de meeste gevallen lucht het ook nog eens lekker op. Het wordt echter vervelend wanneer deze kriebeling in de neus chronisch wordt. In dat geval gaat de kwaliteit van de lucht een rol spelen. Is deze niet optimaal? Dan kunnen de klachten verergeren. De allergenen blijven in dat geval in de lucht hangen, waardoor het niezen een blijvend probleem wordt.

Longproblemen

De meeste mensen ademen hun hele leven al een verontreinigde lucht in. Dit geldt ook in Nederland. In de afgelopen jaren is het aantal gevallen met chronische longproblemen dan ook sterk toegenomen. Denk hierbij aan ziekten, zoals: een verminderde longfunctie, astma, bronchitis en COPD. Niet voor niets trekken deze mensen – waar kan – het liefste naar de kustgebieden.

Hart- en vaatziekten

Hart- en vaatziekten zijn een groot probleem. Hartaanvallen en beroertes komen vrijwel iedere dag voor. Maar wist je dat in ruim 20% van alle gevallen luchtvervuiling (één van de) grote veroorzaker(s) is? De stoffen die bij het ademen naar binnen komen, kunnen namelijk leiden tot de vernauwing van bloedvaten, bloedklontering en een verstoorde hartslag. De kans om aan zo’n ziekte te overlijden is bij drukke straten tot wel 2 keer zo groot.

Zwangerschap en ontwikkeling

In de afgelopen jaren is er veel onderzoek gedaan naar de gevolgen van een slechte luchtkwaliteit op (ongeboren) kinderen. Hieruit blijkt dat een hoge concentratie aan fijnstof samenhangt met verschillende problemen tijdens de zwangerschap. Zo is er een verhoogde kans op hypertensie, vroeggeboorte en een laag geboortegewicht. Een onderzoek uit de VS stelt zelfs dat het invloed heeft op de ontwikkeling van het zenuwstelsel. Hierdoor kunnen syndromen, zoals autisme, ontstaan. De politiek is druk bezig om de luchtkwaliteit van ons land te verbeteren. Om het risico op gezondheidsproblemen te verminderen, kun je ook zelf genoeg doen. Zorg er bijvoorbeeld voor dat jouw woning goed geventileerd wordt. Zo is een gezonder leefklimaat altijd binnen handbereik.