langer zelfstandig thuis wonen

Langer zelfstandig thuis wonen: 3 handige hulpmiddelen

Ouderdom komt met gebreken” is het spreekwoord. Het liefst wil je, ondanks die gebreken, zo lang mogelijk in je eigen vertrouwde woning blijven wonen. In dit artikel beschrijven wij 3 handige hulpmiddelen die dat mogelijk maken.

1. Drempelhulpen

Een van de eerste handige hulpmiddelen om langer zelfstandig thuis te wonen zijn drempelhulpen. Deze rubberen drempelhulpen, ook wel plakscheggen genoemd, zijn ervoor bedoeld om kleine hoogteverschillen mee te overbruggen. Immers, in galerijflats, maar ook in woningen, kom je regelmatig de nodige obstakels voor mindervaliden of bewoners die slecht ter been zijn – en daardoor minder mobiel – tegen. Je kunt hierbij denken aan de hoge opstappen en drempels. Voor bewoners met een loopstok, rollator of rolstoel is het lastig om hier over heen te gaan, zonder te blijven haken of zonder ten val te komen. Drempelhulpen zorgen voor een betere toegankelijkheid en daardoor een betere bewoonbaarheid, waardoor mindervaliden en minder mobiele bewoners langer zelfstandig thuis kunnen blijven wonen. Plakscheggen zijn enkele centimeters hoog en worden vooral bij drempels van deuren geplaatst, zodat het hoogteverschil wordt weggenomen. Drempelhulpen nemen minder ruimte in dan het volgende beschreven handige hulpmiddel.

2. Oprijplaten

Oprijplaten zijn ontwikkeld om een ingang op een vrij simpele manier beter toegankelijk te maken. Zo kunnen mindervaliden en minder mobiele bewoners, die gebruik maken van bijvoorbeeld een rollator of een scootmobiel, zich gemakkelijker over drempels heen bewegen. Oprijplaten, ook wel bekend onder de noemer “rolstoel hellingbanen”, zijn onder andere gemaakt van glasvezelversterkte polyesterroosters. Hierdoor is dit handige hulpmiddel sterk, slijtvast en corrosiebestendig. Het feit dat de bovenkant een open structuur met een holle vorm voor de mazen heeft, maakt dat oprijplaten antislip en dus veilig zijn. De gele aanloopstrip zal het gevoel van veilig-in-gebruik-zijn versterken, omdat het zorgt voor een duidelijk contrast met de ondergrond en een geleidelijke overgang naar binnen of naar buiten toe. Oprijplaten zijn eenvoudig op de juiste hoogte af stellen en de vorm is aanpasbaar naar iedere situatie.

3. Scootmobielberging

Het laatste handige hulpmiddel beschreven in dit artikel is een scootmobielberging. Hoewel een scootmobielberging zich niet in huis bevindt, beschouwen wij dit toch als een object waarmee langer zelfstandig thuis wonen mogelijk wordt gemaakt. Immers, het stallen van een scootmobiel in een woning maakt dat de bewoner minder mobiel wordt gemaakt. Vaak is er onvoldoende ruimte voor op een galerij of in een woning en het wegdoen van een scootmobiel maakt dat een bewoner juist niet langer zelfstandig thuis kan blijven wonen. Met een scootmobielberging kan een scootmobiel op een veilige manier worden gestald. Zo is het beschermd tegen weer, wind, vandalisme en diefstal. Zo’n berging is vaak zeer compact en neutraal vormgegeven, waardoor deze minimale ruimte in beslag neemt en het straatbeeld er niet door verstoord wordt.

Dit zijn slechts een paar van de vele handige hulpmiddelen die er tegenwoordig bestaan waardoor mindervaliden en minder mobiele bewoners langer zelfstandig thuis kunnen blijven wonen. Wat vind jij een handig hulpmiddel?