Jezelf een boost geven

Het gebruik van doping in de sport is een gegeven, bij onder meer het wielrennen en in de atletiek komt het veelvuldig in de aandacht wanneer er weer eens sprake is van een dopingschandaal. Dit is echter de valide topsport. Hoe zit dat met de mindervalide sport? 

Het summum van de valide sport zijn de Olympische Spelen. Het is inmiddels allang bekend dat er sporters zijn die te ver gaan om een gouden medaille te veroveren. Dit gebeurt ook op de Paralympische Spelen, het equivalent voor de minder valide sporters. Het draait immers om winnen.

Paralympische Spelen

De Paralympische beweging is in 1948 ontstaan toen Dr. Ludwig Guttmann gehandicapte soldaten topsport liet bedrijven. Dit gebeurde op dezelfde dag dat de Olympische Spelen begonnen. Het was iets nieuws want voorheen konden mensen met een beperking alleen aan reguliere wedstrijden deelnemen waar ze het op moesten nemen tegen valide sporters.

De eerste Paralympische Spelen vonden in 1960 in Rome, dezelfde plaats als waar de Olympische Spelen werden gehouden. Er mochten alleen sporters in een rolstoel aan deelnemen. Het zou tot 1976 duren voordat mensen met een amputatie en visuele handicap welkom waren. In 2002 werd tijdens de Paralympische Winterspelen de Duitse skiër Thomas Ölsner betrapt op doping en moest hij zijn twee gouden medailles inleveren.

De Paralympische Spelen is en blijft natuurlijk een topsportevenement. Winnen in de sport is altijd belangrijk, maar hoe ver wil je gaan? Zo won het Spaanse rolstoelbasketbalteam in 2000 in Sydney de gouden medaille door in de finale Rusland te verslaan. Een geweldige prestatie, men dacht dat het kwam door de speciale lichtgewicht rolstoel die de Spanjaarden gebruikten. Later bleek dat er 10 spelers uit de valide basketbalwereld bleken te komen. De medaille moest ook hier worden teruggegeven.

Boosting

De moderne manier van doping toepassen in de minder valide sport wordt boosting genoemd. Het valt niet onder de dopingregels maar het is evenmin toegestaan door het Paralympisch Comité. Het is exclusief voor sporters met een hoge dwarslaesie. Het is het bewust oproepen van een lichamelijke reactie, medici noemen het autonome dysreflexie.

Dit kan alleen wanneer er sprake is van beschadiging van het ruggenmerg, waarbij de dwarslaesie hoger ligt dan de 7e borstwervel waardoor het onderlijf verlamd is. Dit heeft tot gevolg dat de bloeddruk ongeregeld kan zijn. Dit kan door de sporters opgeroepen worden. 

Op een gegeven moment waren sporters tot het inzicht gekomen dat zo’n ontregeling de prestaties bevorderde. Door de bloeddrukstijging worden de spieren namelijk voorzien van zuurstofrijk bloed. Het zelf pijn toebrengen zorgt dan voor een betere prestatie. Het is moeilijk om iemand hierop te betrappen. Willen winnen hoort bij iedere tak van sport.

Geef een reactie