Je hoeft je er niet voor te schamen

Chlamydia is een van de meest voorkomende soa’s in Nederland, vooral bij vrouwen. Niet iedereen voelt er wat van en daarom wordt het vaak ongemerkt doorgegeven tijdens onveilige seks. Een onbehandelde chlamydia-infectie kan ernstige gevolgen hebben. Gelukkig is deze soa goed te behandelen voor zowel mannen als vrouwen.

Wat is chlamydia?

Chlamydia is een soa die wordt veroorzaakt door een bacterie. De bacterie veroorzaakt infectie van de urinebuis, baarmoederhals, endeldarm of keel. De infectie kan zich uitbreiden naar de bijballen, baarmoeder of eileiders. Jongeren krijgen het vaker dan ouderen. Het is een ziekte die je krijgt als je onveilig seks hebt.

Hoe weet ik of ik chlamydia heb?

Er zijn een aantal manier om te ontdekken of je chlamydia hebt. Je kan daardoor een chlamydia test doen. Deze kan je ook zelf thuis doen. Heb je twijfels en wil je daar met een deskundige over praten? Plan dan een consult in. Er zijn mensen die het wel merken als zij deze soa hebben. De meest voorkomende klachten bij chlamydia zijn pijn of een branderig gevoel bij het plassen, afscheiding uit de plasbuis of pijn in de balzak. Bij vrouwen is dit pijn of een branderig gevoel bij het plassen, meer of abnormale afscheiden, pijn of bloedverlies bij seksueel contact of pijn in de onderbuik.

Helaas merk je dus niet altijd of je chlamydia hebt. Bij 90% van de vrouwen en bij de helft van de vrouwen verloop een infectie zonder klachten. Als de aandoening in de keel of endeldarm zit dan ervaar je bijna nooit klachten.

Gevolgen van het niet laten behandelen

Bij vrouwen kan chlamydia een ontsteking in de eileiders en/of het bekkengebied veroorzaken. Je kan er chronische buikpijn van krijgen en in zeldzame gevallen kan het leiden tot verminderde vruchtbaarheid. Als je een chlamydia-infectie hebt in combinatie met een zwangerschap, dan kan dit tot vroeggeboorte van het kindje leiden en een laag geboortegewicht. Je kan dus onvruchtbaar worden, maar de kans is heel klein. Het gebeurt vaker als je klachten hebt en als je chlamydia niet behandelt.

Wanneer moet ik mij laten testen?

Als je je wilt laten testen op chlamydia dan is het belangrijk dat je dit niet gelijk na de onbeschermde seks doet. Chlamydia heeft namelijk een incubatietijd van 14 dagen en is pas daarna aantoonbaar op de test. Als je eerder verschijnselen hebt, dan is het wel zinvol om de test eerder af te nemen.

Voorkomen

Je kan een soa ook voorkomen, door bijvoorbeeld condooms te gebruiken. Hierdoor kan je het vaak niet krijgen en je kan het ook niet aan anderen geven.

Geef een reactie