Indoor skatepark laten bouwen

Vele gemeentes hebben zowel indoor als outdoor skateparken laten bouwen, maar waar hebben ze tijdens proces allemaal op gelet? Hieronder een aantal punten benoemd waar er op gelet wordt tijdens het ontwerpen van een skatebaan, maar ook de veiligheidseisen zijn hierin ontzettend van belang. 

Ontwerp

In het ontwerpen van een indoor skatebaan zijn er tal van mogelijkheden en zijn er bijna geen beperkingen. Tijdens het ontwerpen wordt er rekening gehouden met de objecten die in het skatepark moeten worden geplaatst. Belangrijk is het dat de ruimte goed is ingericht zodat wanneer er gebruik wordt gemaakt van de baan dat iedereen ruimte genoeg heeft om zijn of haar tricks uit te oefenen.

Ook wordt er een balans gezocht tussen de functionaliteit en esthetiek waarbij materialen en kleurgebruik centraal staat. Een skatebaan kan worden gebouwd van betonnen materialen of houten materialen in combinatie met ijzer. Belangrijk hierbij is dat de constructie sterk is.  Als laatste wordt er gekeken naar de duurzaamheid, gebruik van licht en een onderhoudsarm ontwerp. 

Veiligheidseisen en normering 

Belangrijk is dat er goed gelet wordt op de veiligheid. Alle indoor skateparken die in Nederland worden gebouwd moeten worden voldaan aan de NEN 14974 norm voor speeltoestellen. In deze norm staat beschreven aan welke richtlijnen een skatepark moet voldoen. De NEN is vastgesteld voor bedrijven om zo een duidelijk overzicht te hebben wat de eisen zijn en waar uiteindelijk aan voldaan moet worden om de veiligheid van de gebruikers van het skatepark te kunnen garanderen.
Bron: www.nine-yards.com