Ik moet mij laten vaccineren

In zowel Nederland als het buitenland komen verschillende infectieziekten voor. Voor veel van deze infectieziekten zijn vaccinaties mogelijk. Vaccinatiewijzer.nl geeft meer informatie over welke vaccinaties je kan afnemen, waardoor je in sommige gevallen zelfs jarenlang bent beschermd tegen allerlei ziektes. Wanneer je een reis gaat maken is het dus belangrijk dat je goed bescherm bent tegen allerlei verschillende ziektes die je kan oplopen in het buitenland. Laat je daarom vooral adviseren en informeren over vaccinaties, zodat je je geen zorgen hoeft te maken als je op reis bent!

Bescherm jezelf goed

Het is uitermate belangrijk dat mensen zich beschermen tegen verschillende ernstige infectieziekten. Hepatitis A, ook wel besmettelijke geelzucht genoemd is een ontsteking aan je lever die zeer besmettelijk is. Kinderen worden vaak niet ziek ervan, maar volwassenen kunnen maanden ziek zijn. Hepatitis B is een ontsteking die ook in je lever ontstaat door een besmetting. Deze is wederom ook erg besmettelijk. De ziekte wordt overgebracht door bloed of door lichaamsvocht dat bloed bevat van iemand die hepatitis B heeft. Zo zijn er nog genoeg andere ziektes die je kan oplopen tijdens je verre reis.

Vaccinatie

Een vaccinatie, ook wel bekend als inenting, beschermt de mens in elke levensfase tegen bepaalde ziektes. Wanneer je je laat vaccineren worden er kleine, niet schadelijke delen. Van een virus of bacterie ingespoten. Jouw lichaam reageert hierop en bouwt een afweer op tegen de betreffende infectieziekten. Het afweersysteem zorgt ervoor dat jou lichaam direct reageert als je in contact komt met een bacterie of virus waartegen je bent gevaccineerd.

Beroepsvaccinaties

In sommige beroepen lopen medewerkers risico in contact te komen met verschillende micro-organismen zoals virussen en bacteriën. Dit worden ‘biologische agentia’ genoemd. Biologische agentia kunnen leiden tot verschillende gezondheidseffecten zoals infecties. Voorbeelden hiervan zijn de griep, hepatitis A, B en tetanus. Een werkgeven is op grond van goed werkgeverschap verplicht om zijn werknemers een veilig en gezond werkklimaat te bieden. Als werkgeven ben je vanuit de Arbowet verplicht maatregelen te nemen.

Wacht niet tot het laatste moment

Als je weet dat je in juli op vakantie gaat, wacht dan niet tot een week voor de vakantie met vaccineren. Maak, indien mogelijk, 4 tot 6 weken vóór vertrek een afspraak. Bij alle vaccinaties werken langere tijd. Je kan meestal ruim van tevoren komen. Tijdens een spreekuur worden alle vragenlijsten met je doorgenomen over jouw gezondheid, de reisroute en de aard van de reis. Op basis hiervan wordt er een advies op maat gegeven en wordt er meteen de vaccinatie toegediend.

Geef een reactie