Voorkom HIV

Hoe krijg je HIV en wat kun je ertegen doen

Hoe krijg je HIV en voorkom je het, dat is natuurlijk een vraag die veel gesteld wordt. HIV vindt plaats in het bloed, moedermelk, sperma of in vaginaal vocht. In Nederland is er een percentage van 95 procent aan HIV patiënten die veroorzaakt zijn door onveilig seks. Dit kan komen door vaginale seks zonder condoom, door anale seks zonder condoom en door orale seks waarbij sperma in de mond komt. HIV besmetting is ook mogelijk door besmette naalden en drugsgebruik. Ook kan je HIV krijgen door prik, snij- of spat ongelukken, bijvoorbeeld bij medisch personeel, maar de kans is vrij klein dat je HIV krijgt via deze manier.

Nu weet je door welke omstandigheden je HIV kan krijgen maar het is ook belangrijk om te weten hoe je het kunt voorkomen. Onveilige seks is een van de belangrijkste oorzaak van een HIV besmetting, draag dan ook altijd een condoom tijdens de seks en slik geen bloed of sperma. Ook moet je opletten bij bloedcontact, bijvoorbeeld bij naalden en transfusies. Bij twijfel raad ik je aan om altijd toch voor de zekerheid een test te doen bij de dokter. Je kunt altijd beter te vroeg zijn dan te laat. 

HIV test

Hoe krijg je HIV door overdragen

Je kan geen HIV krijgen van een persoon via zoenen, een glas te delen, speeksel, huidcontact en handdoeken delen. HIV kom namelijk alleen voor in het bloed, sperma vaginaal vocht of moedermelk. Heb je een bed partner met HIV kan je beter even een tijdje geen seks met elkaar hebben.