Gezondheidsrisico’s van te lang dezelfde lenzen dragen

Mensen die lenzen dragen, weten vaak wel dat ze hun lenzen op tijd moeten vervangen. Maar helaas weten veel mensen niet dat er ernstige gezondheidsrisico’s zijn wanneer je lenzen te lang draagt. Veel mensen zijn zich dus niet bewust van het belang van op tijd lenzen vervangen. Lenzen online bestellen kost maar een paar minuten, dus er is geen reden om dit niet op tijd te doen. In dit artikel bespreken we de gevaren van het niet op tijd vernieuwen van lenzen.

De verzorging van lenzen

Het begint allemaal bij een goede verzorging van de multifocale lenzen. Een goede verzorging, neemt de kans op complicaties af. Zorg er dus voor dat je de lenzen goed schoon houdt. Dit doe je door je lenzen elke dag schoon te maken met lenzenvloeistof. Gebruik hierbij voldoende lenzenvloeistof en zorg dat je kwalitatief goede vloeistof gebruikt. Bespaar hier dus niet op. Bovendien is het handig om altijd met hetzelfde oog te beginnen. Doe bijvoorbeeld dus altijd eerst je lens in het linker oog en dan in het rechteroog. Zo voorkom je verwarring en doe je niet de verkeerde lens in het verkeerde oog. Dit is namelijk niet goed voor de hygiëne. Maak ten slotte ook je lenzendoosje af en toe goed schoon.

Wanneer lenzen vervangen?

Wanneer je je lenzen moet vervangen hangt af van het type lenzen dat je draagt. Weeklenzen moet je bijvoorbeeld, vanzelfsprekend, elke week vervangen en maandlenzen elke maand. Zachte lenzen gaan ook weer minder lang mee dan harde lenzen. Het makkelijkste is om te kiezen voor daglenzen. Deze heb je maar één dag in, dus je moet sowieso elke dag nieuwe pakken. Hierdoor vergeet je nooit om je lenzen te vervangen en heb je ze nooit te lang in.

De gezondheidsrisico’s van niet op tijd vervangen

In de loop van de tijd beschadigen je lenzen en ontstaan er krasjes. Hierin hoopt zich vuil en eiwitop. Dit leiden tot vaatingroei, beschadiging aan het hoornvlies en oogirritatie.