Duodopa pomp behandeling bij Parkinson

Hebben anti-parkinson medicijnen bij u niet het gewenste effect? Dan komt u mogelijk in aanmerking voor duodopa-therapie. Tijdens deze therapie heeft u veel verschillende periodes waarin u wel en niet actief kunt zijn. Meestal hebben de patiënten die deze therapie krijgen al langere tijd de ziekte van Parkinson. De neuroloog bepaalt samen met u of deze therapie ook voor u geschikt is.

Wat is duodopa?

Duodopa is het anti-parkinson medicijn Levodopa in vloeibare vorm. U krijgt dit met een Duodopa pomp via een sonde in uw dunne darm toegediend. Tijdens deze behandeling slikt u geen andere anti-parkinson medicijnen. Voor het inbrengen van de sonde, het slangetje aan de pomp, is het nodig om een opening in uw maag te maken.

Duodopa instellen

Wanneer uw neuroloog deze behandeling voor u geschikt vindt is het nodig om twee weken opgenomen te worden in het ziekenhuis. Deze ziekenhuisopname is nodig voor het instellen van de Duodopa. U krijgt de dag na opname een sonde ingebracht voor het toedienen van Duodopa via een pomp, hiermee begint u met de Duodopa-therapie. Dit is ook het moment dat u geen andere anti-parkinson medicijnen meer mag innemen. Dagelijks wordt de dosering van Duodopa bijgesteld op basis van uw klachten. Het is even zoeken naar de juiste dosering, hiervoor hebben artsen 3 tot 10 dagen nodig. Na deze dagen is het duidelijk of een Duodopa pomp voor u geschikt is. Is het voor u geschikt, dan wordt er definitief een Duodopa pomp systeem ingebracht. Tijdens de opname geeft de verpleegkundige u instructies over de pomp, zodat u zelfstandig met de pomp kunt omgaan.

Ontslag uit het ziekenhuis

Op het moment dat u weer naar huis mag, gaat het god met u en is alles thuis geregeld. Voordat u met ontslag gaat bestelt de verpleegkundige Duodopa bij uw eigen apotheek en krijgt u een eigen pomp met instructies mee. Wilt u meer weten over een Duodopa pomp? Lees meer op VerderMetParkinson.nl.

Geef een reactie