Dit jaar wil ik op vakantie, maar hoe?

Je wilt toch graag op vakantie dit jaar, ondanks alle restricties en maatregelen die gelden in Europa. Het ene land gaat strenger om met de maatregelen, dan andere landen. Je kunt een coronatest of vaccinatieafspraak gemakkelijk online plannen. Bedrijf en instellingen kunnen door het aangaan van een samenwerkingsovereenkomst met MediPrevent en Vaccinaties op Reis gebruik maken van de regeling vanuit de overheid om gecompenseerd te worden voor de kosten. Bij Vaccinatie op Reis ga je goed voorbereid je welverdiende vakantie tegemoet. 

Vaccinatie

Bij een vaccinatie krijg je (een deel van) een bacterie of virus via een naald ingebracht. Het lichaam maakt daarna antistoffen aan, waardoor je de ziekte zelf niet kunt krijgen of er veel minder last van hebt. De injecties worden meestal gegeven in de bovenarm. Als je meer dan twee vaccinaties nodig hebt, dan kan het gebeuren dat je de injectie in je bovenbeenspier krijgt. De meeste inentingen geven een bescherming van bijna 100%. De veiligheid van het coronavaccin staat bovenaan en daarom gelden hier ook strenge eisen voor. De vaccins moeten veilig en betrouwbaar zijn en goed werken. De EMA ofwel het Europees Geneesmiddelenbureau oordeelt samen met het college ter beoordeling van geneesmiddelen over.

Coronatest   

Het kan zijn dat je geen vaccinatie op tijd meer kan krijgen, of er is een andere reden. Dan nog kan je op vakantie, mits je een negatieve coronatest hebt. Je kan een PCR test (swab test) of een serologie test laten doen. Je ontvangt standaard de corona vrijverklaring (in het Engels) bij een negatieve uitslag van de PCR- en Abott Panbio snel-test. Het is makkelijk in te plannen en je weet het binnen 24 uur.

Bij de PCR test neemt een verpleegkundigen of doktersassistenten met een wattenstaafje wat slijm uit je keel of neus. Dit wordt vervolgens in het laboratorium geanalyseerd op het coronavirus. Met de PCR test worden actieve virusstoffen gemeten die wijzen op een mogelijke besmetting. Met de PCR test kan worden vastgesteld of je op dit moment het coronavirus hebt.

Bij sneltesten kan je binnen 20 minuten gemeten worden of er viruseiwitten in het lichaam zitten die op het coronavirus wijzen. Bij serologie testen neemt een BIG-geregistreerde verpleegkundigen bloed bij je af. Jouw bloed wordt vervolgens onderzocht op antistoffen tegen corona. Tijdens het onderzoek worden er drie antistoffen geanalyseerd. Bij een besmetting is IgM de eerst geproduceerde antistof. Wordt er IgM gevonden in het bloed, dan wijst dit op een actieve besmetting.

Geef een reactie