Podotherapie

De meest voorkomende voetproblemen op een rij

Onze voeten: wat zijn we van ze afhankelijk. En wat krijgen ze toch wat te verduren: ons volledige lichaamsgewicht moeten ze dagelijks zien te dragen. Heb je daar weleens bij stilgestaan? Niet zo vreemd dat meer dan de helft van de mensen in zijn of haar leven weleens te maken krijgt met voetklachten en zich laat behandelen door bijvoorbeeld een podotherapeut in Nijverdal. We zetten daarom in dit artikel enkele veelvoorkomende voetklachten op een rij en geven daarbij aan wat je eraan zou kunnen doen.

Koude voeten

Dit is misschien niet meteen het eerste waar je aan denkt als we het hebben over voetproblemen, maar chronisch koude voeten kunnen ontzettend hinderlijk zijn. Dit is vrijwel altijd een gevolg van een verminderde of slechte doorbloeding. Hoewel dit door verschillende dingen veroorzaakt kan worden, kunnen we in algemene zin stellen dat het goed is om voldoende te bewegen, teneinde de kans op koude voeten te verkleinen. Afwisselende warme en koude baden kunnen ook helpen om de bloedvaten te trainen om op temperatuurverschillen te reageren. En probeer, als je hier last van hebt, niet te vaak met je benen over elkaar te zitten. Dit kan de boel afknellen, waardoor er onvoldoende bloed naar beneden stroomt.

Doorgezakte voet(en)

Bij ‘normale’ voeten dragen de voorvoet en de hak als het ware je gewicht. In het midden bevindt zich de voetholte. Bij doorgezakte voeten zijn de voeten echter zo goed als plat. Dit betekent dat er teveel druk op de middenvoetsbeentjes wordt uitgeoefend, zodat er pijn ontstaat. Vaak is dit het gevolg van overgewicht, te kleine schoenen of het veelvuldig dragen van hakken. Meestal kan een op maat gemaakte steunzool dit probleem verhelpen en de voet als het ware weer terug laten buigen.

Zweetvoeten

Wat niet per se pijnlijk, maar wel ontzettend vervelend kan zijn, is als je regelmatig last hebt van zweetvoeten. En dan bedoelen we niet na een flinke fysieke inspanning, dan is het immers niet meer dan normaal dat de warmte via je voeten je lichaam verlaat. Maar als je ook zweet terwijl je rustig op de bank zit, wordt het natuurlijk storend. In veel gevallen kan het dragen van goed schoeisel al behoorlijk schelen. Lederen schoenen ademen bijvoorbeeld veel beter dan stoffen of nep-lederen varianten. En ook je sokken kunnen een bijdrage leveren aan het beperken van zweetvoeten. Wist je bijvoorbeeld dat bamboesokken ontzettend veel vocht kunnen absorberen én uitstekend ventileren?

Hielspoor

Hielspoor is ook een probleem waar helaas zeker één op de tien mensen op een bepaald moment mee te maken krijgt. Meestal komt het voor bij mensen in de leeftijdscategorie veertig tot zestig jaar. Bij hielspoor is de zogeheten peesplaat verkalkt, waardoor een ontsteking kan ontstaan. Overbelasting is hiervan vrijwel altijd de oorzaak. Denk daarbij aan overgewicht, veel en langdurig sporten, slechte zolen in je schoenen en dergelijke. In het beginstadium kunnen rust en het dragen van goede schoenen, eventueel met inlegzooltjes, het probleem verhelpen. Blijf je echter te lang doorlopen met hielspoor, dan kan het zijn dat de dokter je fysiotherapie, shockwave-therapie of zelfs een operatie voorschrijft. Zaak om op tijd aan de bel te trekken dus!